Френска пасивна къща впечатлява с модерен и „въздушен“ дизайн

Големите прозорци осигуряват изобилна дневна светлина

Един дом може да бъде пасивен и в същото време да има впечатляващ дизайн. Доказва го къщата „Марли“ – едно творение на архитектите, създали първата във Франция пасивна къща. „Марли“ се намира на крайчеца на париж и е предназначена за семейство, пожелало да „живее отворено“ в рамките на общността.

Уникалната естетиката на структурата има за цел да „събуди любопитството на минувачите“. Фронтонният покрив прави реверанс към традиционната архитектура на френската общност. В същото време тонираната в сиво облицовка от лиственица придава на дома силен модернистичен вид.

Домът е построен върху склон, който – погледнат под определен ъгъл – създава впечатлението, че структурата левитира над земята. Оградата от перфорирана поцинкована стомана дава възможност за уединение, но без пълно прекъсване на комуникацията с външния свят.

Що се касае до интериора, тук е приложен минималистичен подход. Стоманата и бетонът са оставени голи, за да се виждат и да създават усещане за „въздушност“. Голяма централна камина е сърцето на целия интериор. Тя е и единствената активна отоплителна система в пасивния дом.

Спалните на горния етаж са с големи прозорци, достигащи почти до тавана, гарантирайки личната неприкосновеност на обитателите, като същевременно осигуряват изобилна естествена светлина в стаите. Въпреки, че интериорът може да изглежда малко студен на пръв поглед, топлите нюанси на колоритните мебели и игривата детска стая със стълба за катерене добавят чувство за оживление и пъстрота.

Снимки: Schnepp Renou

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*