Вековният зимен дъб от Насалевци се бори за Европейско дърво на годината 2017

Дъб от Шотландия и липа от Полша са фаворити за момента

Величествен вековен зимен дъб – горун, който расте до външната стена на църквата „Рождество Богородично“ в трънското село Насалевци, се състезава за титлата „Европейско дърво на годината 2017“. Заедно с него финалисти в надпреварата са още 15 дървета, растящи в различни страни на Стария континент. Българското дърво в момента е трето по брой гласове с малко над 4500 гласа.

Горунът от Насалевци е защитен и е на възраст над 600 години. Мястото, където расте вековният дъб, се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV в.). Църквата „Рождество Богородично“ е построена през 1859 г. Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.

Можете да гласувате за вековния горун от Насалевци тук. Интересно е, че за първи път тази година в конкурса се очаква да се гласува за 2 дървета – за да има по-голям шанс за повече кандидати.

За момента лидери в надпреварата са впечатляващ 500-годишен дъб от Шотландия и омайна 800-годишна липа от Полша – с по над 5000 гласа.

Снимка: Людмила Гюрова

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*