Проучване: ЕС трябва да затвори всички въглищни централи до 2030 г.

25 на сто от тях следва да бъдат изключени още до края на настоящото десетилетие

ЕС няма да изпълни своите ангажименти за опазването на климата в рамките на споразумението от Париж, освен ако не затвори всичките си 315 въглищни централи до 2031 г., според нов анализ, публикуван от изследователския институт „Климатични анализи“.

Изследването показва, че въглищните електроцентрали в Европа ще трябва да бъдат затворени преди края на живота им, ако ЕС иска да запази ниски нивата на вредните емисии съгласно поетите ангажименти в парижкото споразумение за климата с цел ограничаване на глобалното затопляне до „доста под“ два градуса.

Според анализа, Парижките цели предвиждат 6.5Gt въглероден бюджет за въглищния сектор на ЕС до 2050 г. Ако всички текущи въглищни централи продължат да работят до края на живота си, ЕС ще надхвърли този бюджет с 85 на сто.

„Не само, че съществуващите въглищни централи ще надвишават бюджета за емисиите на ЕС, но единадесетте планирани и обявени [нови] завода ще увеличат емисиите на ЕС почти два пъти над нивата, необходими за ограничаване на затопплянето съгласно дългосрочната цел на споразумението от Париж“, предупреди д-р Михаел Шефер, научен директор в института „Климатични анализи“.

За да остане в рамките на своя въглероден бюджет, ЕС ще трябва да напълно да затвори всички свои въглищни централи до 2031 г., изключвайки 25 на сто от тях до края на настоящото десетилетие.

Наскоро Финландия реши да преоракти употребата на въглища до 2030 г. Също така Германия смята да се отърве от въглищата „доста преди 2050 г“. Тези дни стана ясно, че и Ирландия реши изцяло да се отърве от изкопаемите горива. Въглищата обаче имат много силна роля в други европейски страни като например Полша, която добива по-голямата част от електроенергията си от тях.

С цел пълно преустановяване на използването на въглища в рамките на ЕС, според института, ще са нужни и повече политики за стимулиране на прехода към чиста енергия, включително реформи в схемата за търговия с емисии на ЕС (СТЕ) и по-амбициозни цели за възобновяемите енергийни източници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*