Гълтаеми батерии могат да захранват медицинска електроника

Могт да захранват дребна електроника за вътрешни изследвания и лечение

Изследователи от Технологични институт в Масачузетс (MIT) са изработили нов вид безопасни за гълтане батерии, захранвани от стомашната киселина. Технологията може значително да помогне при захранване на поглъщаеми електронни устройства за за доставяне на лекарства и за вътрешни медицински процедури като колоноскопии.

Безопасните за гълтане батерии, както съобщава New Atlas, се разрабоват от доста време за целите на електронните медицински устройства, работещи чрез поглъщане, но досега винаги са създавали проблеми. Новата разработка на MIT най-вероятно ще осигури по-евтина и по-безопасна алтернатива на батериите, които в момента се предлагат на пазара.

Учените започнали оттам, че по-голямата част от батериите така или иначе се захранват от киселина. Те осъзнали, те биха могли да се възползват от киселината в стомаха. Концепцията им се основава на простия принцип на батериите, при който киселината случи като елеткролит, който може да „носи“ ток между два метала.

Учените мащабирали този подход, прикрепвайки цинков и меден електрод към външната страна на една малка, гълтаема джаджа, съдържаща температурен сензор и предавател на 900 MHz. Подобно на прословутия експеримент с лимон, стомашната киселина може да пренася електрическия ток от цинка към медта и да осигурява мощност за устройството. По време на теста с прасета то е показало, че може да прави измервания на температурата и след това да изпраща данните безжично, на всеки 12 секунди, до приемник на разстояние до 2 метра.

„Трябваше да измислим начин за дълготрайно захранване на гълтаемите устройства“, казва Джовани Траверсо, един от двамата учени, разработили батерията. „Ние разглеждаме храносмилателния тракт като уникална възможност за захранване на нови системи за осигуряване на лекарства и провеждане на измервания“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*