Произведоха първото в света мастило от въздушно замърсяване

Творческият подход е брутално напомняне какво попада в дробовете ни от градския смог

Първото в света мастило, направено от „пигмент“, уловен от замърсяването на въздуха, влезе „в продажба“ тази седмица. Креативното решение в полза на художници и дизайнери впряга технологии за пречистване на въздуха за създаването на особен вид творчество, който шокиращо ни напомня какво попада в белите ни дробове, когато живеем в големите градове.

Създадена от екип от учени в Graviky Labs, обособила се от MIT Media Labs, индийската прохождаща фирма „Air-Ink“ произвежда мастило, направено от неизгорели въглеродни сажди, събрани от ауспусите на автомобилите, от комините и генераторите в Бангалор, Индия. Саждите се улавят с помощта на специално устройство, наречено KAALINK. То се монтирa на края на тръбата, която отвежда газовете навън. Устройството събира около 93 на сто от изходящите замърсители.

Нужни са 45 минути събиране на емисиите от автомобилите чрез специалното устройство, за да направят 30 милилитра “въздушно мастило“ (точно това значи Air-Ink). Това е достатъчно, за да зареди пълнителят на една писалка. Химикалки, бутилки с мастило и продукти, украсени с въздушно мастило, могат да се купят сега чрез Kickstarter страницата на лабораторията, която има за цел да привлече финансиране в размер на 14 000 долара. С тях ще се мащабира производството и ще се усъвършенства устройството за улавяне на замърсяванията.

„Всяка чертичка, начертана с Air-Ink, представлява уловени частици, които в противен случай биха се озовали в белите дробове на обикновените хора“, каза съоснователят Анируд Шарма в изявление. „Мащабирането на тази дейност е спасяване на човешки животи.“

Замърсяването на въздуха причинява повече от 7,2 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година. Наред с усилията на много правителства по света за справяне с проблема чрез по-строги регулации за използването на въглища и изкопаеми горива, редица художници и творци насочват вниманието на обществеността към решаването на проблема чрез артистични подходи. Неотдавна холандският художник Даан Роозегаарде започна производството на бижута от сажди. Филипински художници се заеха да рисуват картини с утайки от замърсени реки, а в Охайо пък превръщат отрови от минното дело в цветни бои за картини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*