ОАЕ строи най-зелената сграда в света?

Проект е на Zaha Hadid Architects

Архитектите от световноизвестното студио Zaha Hadid Architects ще са авторите на най-новата, знакова зелена сграда в Обединените арабски емирства, която има амбицията да се докаже като „най-зелената сграда в света“. Информацията за нея засега е съвсем оскъдна.

Британската компания Carillion се похвали, че е подписала многомилионна сделка за знаковата постройка в ОАЕ. Това ще е една от най-зелените сгради в Средния изток, пишат британските издания. Някои от тях я окачествиха и като „най-зелената сграда в света“.

Новата зелена сграда ще е централа на специализираната компания за управление на отпадъците в ОАЕ – Bee’ah – и ще се намира в Шаржа. Проектът е подкрепен от британската правителствена експротна агенция чрез нейното звено за директно кредитиране.

Това ще е първата сграда в Шаржа, която ще се захранва изцяло от възобновяеми източници. В нея ище има както соларни системи, така и технологии за добив на енергия от отпадъци. Наред с тях в сградата ще има енергийно ефективно интериорно оборудване, а осветлението ще разчита много на естествената дневна светлина. При самото строителство ще се използват предимно рециклирани материали.

Стойността на сделката не бе оповестена.

Сградата трябва да бъде готова през 2018 година, а до 2012 ще стане изцяло ВЕИ-захранвана.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*