92-годишният Джими Картър построи нова слънчева електроцентрала

Някога той постави соларни панели върху Белия дом

Джими Картър – бившият американски президент, който преди почти 40 години инсталира пърите слънчеви панели върху Белия дом – представи проект за соларна ферма, която смята да построи на територията на своята ферма в Джорджия. Там доскоро той отглеждаше соя и фъстъци. 3 852 слънчеви панела ще се появят върху територията на фермата – достатъчно, за да генерират чиста енергия за повече от половината от градчето, в което е роден Картър.

Картър е отдал под наем 10 акра земя за 1,3-мегаватов соларен масив, който ще бъде изграден от емстната фирма SolAmerica Energy. Тя се обърнала към внука на бившия президент във връзка с идеята. Панелите, които могат да се движат, за да следват слънцето, ще осигурявт енергия към мрежата съгласно 25-годишно споразумение за закупуване на чистата електроенергия с Georgia Power. Изданието The New York Times съобщава, че семейството ще печели по 7000 долара на година от слънчевия проект.

Бившият президент, който сега е 92 години, е решил сам да участва в соларния проект, включвайки се в изготвянето на споразумението и посещавайки редовно строежа.

Картър бе един от първите „вестители“ на слънчевата енергия преди почти четири десетилетия с изграждането на соларен масив върху Белия дом. Въпреки, че следващият президент Роналд Рейгън отстрани панелите, Картър не се отказа от темата за чистата енергия. Той наскоро заяви в интервю пред гимназията, в която е учил, че се надява новата администрация да даде ход на „един от най-добрите начини за осигуряване на нови работни места добре платени и продуктивни и иновативани работни места – търсенето на възобновяеми източници на енергия“.

Снимки: SolAmerica Energy

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*