Нов супер-тънък филм действа като „климатик“ за сгради

Системата работи 24/7 без използване на електрическа енергия или вода

Инженери от университета в Колорадо Боулдър са разработили тънък, изкуствено структуриран „метаматериал“, който може да охлажда обекти без използването на вода или енергия. Филмът работи за понижаване на температурата на повърхността чрез процес, известен като „пасивно охлаждане“. Той вентилира топлината на обекта чрез топлинно излъчване, отблъсквайки в същото време идващата слънчева топлина. Както бе описано в списание Science миналата седмица, този „стъклено-полимерен хибриден материал“ е в състояние да осигури „екологично средство за допълнително охлаждане“ за електроцентралите, които изискват много вода или енергия за поддържане на оптималната температура на работа и правилно функциониране.

Филмът е с дебелина 50 микрометра, което е почти колкото алуминиевото фолио, което се използва в повечето кухни. И, подобно на фолиото, този микрофилм може да се произвежда евтино и лесно, казват изследователите – за мащабни приложения за жилищни и обществени сгради.

„Смятаме, че ниската цена на производствения процес ще бъде трансформираща за приложението в реални условия на тази технология за охлаждане“, заяви Сяобо Ин, доцент и съавтор на изследването, в изявление.

Сградите и електроцентралите не са единствените структури, които биха могли да се възползват от охлаждащото фолио. Материалът може да пази и фотоволтаичните слънчеви панели от прегряване, което да им позволява да работят не само по-дълго, но по-успешно.

„Чрез прилагането на този материал върху слънчев панел ние можем да охладим панела и да подпомогнем работата му за увеличаване на ефективността с допълнитени един до два процента“, каза Ин. „Това е голяма разлика, когато се разглежда в мащаб“.

„Основното предимство на тази технология е, че работи 24/7 без използване на електрическа енергия или вода,“ казва Гонги Янг, професор по машиностроене и съавтор на доклада. По думите му, фолиото е приложимо в енергетиката, космическите изследвания, селското стопанство.

Ин и Янг (каква ирония!) вече са подали патентна заявка и проектират „охладителна ферма“ с площ 200 квадртни метра, която да бъде изградена през лятото в Боулдър, за да демонстрира потенциала на технологията.

Снимки: Крис Ийзън

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*