Учени искат да замразят наново Арктика

Планът им би коствал 500 милиарда долара

Докато правителствата по света направдват бавно към така жадуваното облекчаване на изменението на климата, група учени са измислили луд план за повторно замразяване на Арктика, котйо би струвал 500 милиарда долара. Водени от физика Стивън Деш от Аризонския държавен университет, екип от 14 учени е изготвил план за попълване на липсващия Арктически морски лед, използвайки десет милиона помпи, захранвани от вятърна енергия.

Стратегията включва разполагането на милиони помпи, захранвани от възобновяеми източници, които да хвърлят вода върху повърхността на Арктическия лед през зимата. На теория водата след това трябв да замръзне, удебелявайки слоя лед преди лятото. Деш казва, че помпите могат да натрупат около метър лед върху текущия слой на морския лед. Ако ледът е по-дебел, казва ученият, той ще трае по-дълго и може да се намали опасността морският лед да изчезне напълно през лятото.

Резюмето на доклада сочи, че арктическата морска шапка може да се окаже напълно лишена от лед около 2030 г. Ако това се случи, океанът ще може безпрепятствено да абсорбира слънчевата светлина, която иначе ледовете отразяват. Затова „попълването“ на липсващия морски лед сега е наложително, казват учените. Докладът посочва, че споразумението от Париж няма да бъде достатъчно, за да се спрат последиците от глобалното затопляне.

„Единствената ни стратегия в момента изглежда е да се каже на хората да спрат горенето на изкопаеми горива. Това е добра идея, но е нужно много повече, за да се спре изчезването на Арктическия морски лед“, казва Деш.

Предложението на учените бе публикувано в журнала „Бъдещето на Земята“ на Американския съюз на геофизиците в края на януари.

3 коментара

  1. Към Free.Сигурно в „лудия план“ влиза и заселване на Арктика с пингвини, за да има с какво да се хранят бeлите мечки, защото според известния виц сега не могат да ги стигнат на Антарктида.

  2. Не мога да разбера защо е поставена снимка от Антарктика, когато статията е за Арктика.

  3. Глупости! Оптимално е да се разтопи напълно Арктика и поне част от Антарктида, да се вдигне океанското ниво с около 7 метра съответно от увеличената изпаряваща повърхност ще дойдат допълнителни валежи и климатът ще се подобри. Загубените територии ще са много по-малко от придобитите.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*