Мъниста от зеолит могат да направят земеделието по-екологично и успешно

Това значи по-малко съсипана реколта и по-малко пестициди

Ученият-ботаник Кент Брадфорд вярва, че простички керамични топчета, които изсмукват влагата от колнта среда, могат да направят селското стопанство далеч по-енергийно ефективно, а продукцията – по-здравословна и по-евтина.

Мънистата, за които той говори, следва да са изработени от зеолит. Това е вид порест минерал, който лесно се свързва с други материали. Порите на зеолита могат да бъдат „обучени“ да улавят водните молекули, казва Брадфорд, професор по растителни науки в Университета на Калифорния, Дейвис. Той е пресметнал, че зеолитните мъниста биха могли да намалят количеството енергия, използвана в мащабните дейности по сушене (на кафе, плодове и др.) – наполовина. Зеолитните топчета могат и да намалят загниването на посевите заради висока влажност, както и развитието на гъбични инфекции.

Селскостопанските зеолитни „перли“ са разработени от Rhino Research в Тайланд. Брадфорд и сътрудниците му там са прекарали няколко години в тестване и усъвършенстване на технологията заедно с местните фермери и техни колеги от Индия, Непал, Кения и други тропически страни. В тези региони около една трета от добивите биват съсипвани, преди да достигнат до потребителите – заради високата влажност. В рамките на изпитанията учените поставяли мънистата от зеолит заедно с, да речем, събрания ориз или царевичните семена. Зеолитните мъниста били поставяни в мрежести торбички или преградени отделения в контейнерите. Улавяйки влагата, зеолитните „перли“ значително намалили гниенето и гъбичните инфекции.

Сега учените работят за популяризирането на решението. Те виждат неговоро приложение в отглеждането и добиването на храни като бадеми, орехи, ориз и всякакви зърнени култури. Изследователите са категорични, че там, където сушенето се извършва чрез обдухване с топъл въздух, зеолитните зърна могат да работят също толкова добре – и да пестят енергия. Нещо повече – този подход може да подобри качеството на крайния продукт, защото неравномерното затопляне на въздуха при сушенето често „изгаря“ части от партидите и съсипва вкуса на ядките и другите храни, смятат учените.

Самите топчета имат нужда от изсушаване също, след като си свършата работата по изсмукване на влагата. Това обаче може да става в компактно пространство и по множество начини, които предполагат по-малък или даже нулев разход на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*