EK обяви конкурса за европейските зелени столици

Всеки град от ЕС с повече от 200 000 жители може вече да се кандидатира за наградата "Европейска зелена столица"
Всеки град от ЕС с повече от 200 000 жители може вече да се кандидатира за наградата "Европейска зелена столица"

Вече се търсят следващите европейски зелени столици. Престижната награда за Европейска зелена столица отличава градовете, които правят най-много за съобразяване на градския живот с околната среда. По-рано тази година Стокхолм и Хамбург бяха отличени като първите победители, съответно за 2010 г. и 2011 г.

В момента тече надпреварата за това кои градове ще претендират за престижната титла за 2012 г. и 2013 г. Ежегодната награда цели да способства за това големите европейски градове да станат по-привлекателни и хигиенични места — „подходящи за живеене“.

Комисарят на ЕС по околната среда Ставрос Димас заяви: „На местните власти се пада ключовата роля да подобрят условията на живот за жителите на градовете. Европейската награда за зелена столица мотивира градовете да решават своите екологични проблеми и да подобряват качеството на живот за гражданите, като непрекъснато вземат предвид околната среда при градоустройственото си планиране.“

Всеки град от ЕС с повече от 200 000 жители може вече да се кандидатира за наградата „Европейска зелена столица“ за 2012 г. и 2013 г. Инициативата е открита за 27-те държави-членки, за кандидат-членките (Турция, Бивша югославска република Македония (БЮРМ) и Хърватия) и страните от Европейското икономическо пространство (Исландия, Норвегия и Лихтенщайн).

Кандидатурите ще се оценяват въз основа на 11 критерия, свързани с околната среда, в това число местния принос в борбата срещу климатичните изменения, производството и управлението на отпадъци, природа и биоразнообразие, транспорт, въздух и вода.

Градовете могат да подадат по електронен път заявление за участие. Срокът за подаване на заявления едновременно за наградите за 2012 г. и 2013 г. е 1 февруари 2010 г. Победителите ще бъдат обявени през октомври 2010 г.

Журито е съставено от представители на Европейската комисия, Европейската агенция за околна среда и важни европейски и международни екологични организации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*