Замърсяването на въздуха е водещата в света екологична причина за смъртността

То е причина за 4 милиона преждевременни смъртни случая през 2015 г.

Замърсяването на въздуха е водещата екологична причина за смъртността в световен мащаб – и причина „номер пет“ за смъртността изобщо, според нов доклад. Китай и Индия водят в тази мрачна класация. Тенденцията означава, че правителствата и индустриите трябва спешно да вземат мерки за радикална промяна.

„Състоянието на въздуха по света 2017“ е доклад, който разкрива как дългосрочното излагане на вредните, малки прахови частици във въздуха е допринесло за над 4 милиона преждевременни смъртни случая през 2015 г. Това е еквивалентно на отнемането на 103 милиона години живот в добро здраве.

Проучването е дело на Института за здравни ефекти и Института за здравни показатели и оценките на Проект за глобалната тежест на заболяванията.

„Свидетели сме на увеличаване на проблемите със замърсяването на въздуха по целия свят“, каза президентът на Института за здравни ефекти Дан Грийнбаум в изявление. „Тенденциите, които докладът показва, сочат, че има напредък в някои части на света – но сериозните предизвикателства си остават“.

За съжаление фините прахови частици се отразяват най-лошо на най-старите и най-младите, което значи, че най-уязвимите групи от населението са в най-голям риск.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*