Изменението на климата изсмуква кислорода от океаните

Северния ледовит океан в частност е претърпял най-рязък спад

Количеството на кислорода, разтворен в океана, намалява в световен мащаб – и това е пряк резултат от изменението на климата. изводът е от ново изследване, публикувано в журнала „Nature“. Докладът е разработен от изследователи от Центъра за изследвания на океана ГЕОМАР Хелмхолц в Кил, Германия. То е устновило, че океаните по света са загубили повече от два процента от своето съдържание на кислород в периода между 1960 г. и 2010 г. Нещо повече, загубите не са разпределени равномерно по целия свят – Северния ледовит океан в частност е претърпял най-рязък спад.

Причината, според учените, е глобалното затопляне. Топлата вода задържа разтворените газове по-трудно. Има обаче и други фактори. Океанската стратификация се превръща в сериозен проблем – обикновено кислородът прониква във водата през повърхността и се смесва с водните слоеве по-надолу, но тъй като топлата вода е по-малко плътна и не потъва бързо, то слоевете, богати на кислород, си остават близо до повърхността и се носят отгоре.

Всичко това не е новина за климатолозите. В действителност климатичните модели прогнозират, че този ефект може да се разгръща в продължение на години. Все пак това е първото проучване, което разглежда милиони измервания на океана и ги комбинира в един анализ, доказващ ефекта, кйто се получава от затоплянето на планетата.

Океаните вече са достигнали до състояние, в което имат „зони с минимални кислородни нива“, които не могат да поддържат добре морския живот – обикновено разположени в центъра в дълбините на океана. Учените се опасяват, че текущата промяна на нивата на кислорода може да разшири тези области. Това най-вероятно ще създаде „мъртви зони“ в плитчините, намалявайки обитаемите водни области, достъпни за морските организми като техни местообитания.

Още по-лошо е, че ситуацията може да доведе до завихрянето на „омагьосана спирала“, която да генерира прогресивно влошаване на състоянието на океаните заради продължаващото изменение на климата. Тези океански „мъртви зони“ обичайно са области, където процъфтяват микроорганизми, произвеждащи парникови газове.

Проучването е само още едно доказателство от всички, които сочат, че човекът на Земята трябва да предприеме сериозни действия за незабавно ограничаване на изменението на климата, ако иска изобщо планетата да оцелее и да остане негов дом.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*