Уличните лампи стават зарядни станции за електромобили в Кенсингтън

Водчщите ще получават сметките си за зареждането на своите смартфони или домашни компютри

Водачите на електромобили в луксозния район Кенсингтън и Челси вече ще могат да зареждат своите превозни средства от местните улични лампи. Това стана възможно благодарение на пилотен проект, който тества различни решения за насърчаване на градските водачи към преход към електрически превозни средства.

Пилотният проект е организиран от Кенсингтън и Челси в сътрудничество с британското електроразпределително дружество UK Power Networks и компанията, специализирана в разработването на зарядни станции Ubitricity. Той започна през ноември, но беше официално обявен едва миналата седмица.

Съгласно схемата три улични лампи в Кенсингтън са оборудвани със зарадни устройства. Това позволява на собствениците на електромобили да зареждат колите си в близост до домовете си. Доскоро единствената публично достъпна зарядка станция в района беше на паркинга на местен търговски център.

Монтирането на зарядни устройства в съществуващите стълбове на уличното осветление се разглежда като потенциален начин за увеличаване на уличната мрежа от зарядни станции без нужда от значителни интервенции. Тов е от голямо значение за насърчаване на придобиването на електромобили в градски зони като Лондон, където почти половината от домакинствата нямат достъп и до паркинг.

„Все по-голям брой жители имат запитвания за наличието на точки за зареждане на електрически превозни средства тук в Кенсингтън и Челси“, обясни местният общински съветник Тим Колридж. „Използването на уличното осветление както пункт за зареждане осигурява на собствениците на електрически превозни средства … възможности за зареждане по-близо до мястото, където те живеят и работят. Ако този процес излезе успешен, ще разгледаме и проучим и други възможности за използване на уличното осветление по този начин“.

За реализацията на проекта е прокарано „смарт“ окабеляване, което позволява да се следи потреблението на енергия от включените за зареждане коли. Техните собственици ще получават сметката си за зареждането директно на своя смартфон или компютър.

Системата прави по-ефективно използването на съществуващата осветителна инфраструктура, според UK Power Networks – особено през деня, когато лампите са изключени. „Това решение означава, че може можем да следим колко ток се използва, за да поддържаме надеждн електрозахранването във време, в което все повече електромобили свързват с нашите мрежи,“ посочи Марк Бъртън от електроразьпределителната компания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*