„Ароматните градини“ – екологичен град-ферма с устойчиви къщи в Китай

Ветрогенератори и фотоволтаици ще произвеждат енергия за селото, в което ще се движат само електромобили

Гъсто населените градски центрове са откъснати от земята и фермите, откъдето идва храната им. С течение на времето става така, че подрастващите нямат представа откъде идва това, което ядат. Проблемът е във фокуса на новия проект на зеления архитект Винсент Калебо – „Ароматните градини“. Това е проект за футуристичен град-ферма, предназначена за Кунминг, Китай. Градчето ще се състои от 45 енергийно позитивни къщи, разположени сред огромна общностна градина със земеделски култури и овощни дръвчета. Проектът предвижда модерни технологични системи за устойчиво развитие, като например автоматично регулиране на температурата в синхрон с дневния път на слънцето и неговата интензивност, както и силата на вятъра, наред с интелигентна енергийна мрежа. Градчето общава за своите жители много чист въздух, зелени площи, вкусни и екологични хранителни продукти.

Проектът се основава на идеята за начин на живот, отговорен към природата, съчетан с устойчиви иновации, които да позволят естественото развитие на биологичното разнообразие и забавяне на масовото обезлюдяване на Китай, типично за последното десетилетие. „Ароматните градини“ е прототипно селище, който съчетава всички удобства на града с предимствата на живота в провинцията.

Оборудвани с интелигентни системи за сградна автоматизация, вилите в селото ще бъдат свързани чрез интелигентна електрическа мрежа. Тя ще преразпределя излишната енергия, добита чрез фотоволтаици и вятърни турбини. Електрическите превозни средства – характерни за селото – ще бъдат използвани не само за транспорт, но и като буфер за съхранение на електричество.

Разработката на обекта предвижда фино интегриране на устройствения план на селището с ендемичните екосистеми е региона.

Предвижда се вилите да произвеждат повече енергия, отколкото консумират, благодарение на пасивните устойчиви стратегии при изграждането им. Солидна изолация и тройни стъклопакети ще са част от функциите за енергийна ефективност, които ще намаляват нуждата от охлаждане и отопление на домовете.

Вилите са разделени в три типологии: вила „Мобиус“, вила „Планинска“ и вила „Черупка“.

„Мобиус“ е вила със зелен покрив, с формата на лентова структура, със спални, бани, офиси, библиотеки и игрални зали. „Планинската“ вила прилича на гигантско китайско ветрило, проектирано да следва пътя на слънцето. Фотоволтаично соларизирани стъклени панели, пълни с водорасли, ще служат за производство на био-водород. Вторичната външна обвивка на сградата, направена от многслойна дървесина, ще служи като голям ветробран. Вилата „Черупка“ пък ще седи върху шест стоманени колони и ще поддържа вятърни турбини. Оформена като конична китайска шапка, сградата ще предлага панорамна гледка към цялата овощна градина.

Рендери: Vincent Callebaut Architectures

      

2 коментара

  1. „Градчето бщеава за своите жители много чист въздух, зелени площи, вкусни и екологични хранителни продукти.“ Как така градчето обещава? Това означава, че тези граждани са зависими от града – а не си произвеждат сами храната…

  2. Изглежда толкова изкуствено и стерилно, че нямам никакво желание не да живея там, а дори да отида да го видя.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*