Лондон въвежда солена такса за най-замърсяващите автомобили

Така наречената T-такса ще 10 лири дневно и ще допълва съществуващата "такса задръстване"

Лондон ще се въведе такса за навлизане в централната градска част за най-старите и най-замърсяващите превозни средства. Тя ще е в сила от октомври 2017. Това е най-новият компонент от програмата за подобряване на качеството на въздуха в британската столица, заяви в петък кметът на града Садик Хан.

Наречен T-такса, налогът ще е на стойност 10 лири дневно. Той ще се прилага за всички дизелови и бензинови автомобили, регистрирани преди 2006 г., които не отговарят на така наречения стандарт „Евро 4“ от Европейска директива 2005 за регулиране на вредните емисии от превозните средства.

Новата такса няма да замени съществуващата „такса задръстване“ в града, която е в сила всеки делничен ден от 7 ч. сутринта до 18 ч. и е в размер на 11,50 лири. Това означава, че собствениците на най-замърсяващите автомобили ще трябва да плащат по 21,50 лири на ден, ако искат да карат своите стари коли из централната част на Лондон.

Анонсът идва няколко месеца, след като британският Върховен съд постанови, че правителствените мерки за борба със замърсяването на въздуха не отговарят на регулациите на ЕС за ограничаването на азотния диоксид, както и броени дни след като ЕК реши да започне съдебна процедура срещу Великобритания за несправяне с проблема с качеството на въздуха.

Всеки лондонски шофьор ще може да използва онлайн инструмент, за да провери дали неговото превозно средство ще бъде засегнато от новия налог. Т-таксата ще е в сила от 23 октомври.

„Потресаващо е, че живеем в град, където въздухът е толкова токсичен, че много от нашите деца израстват с белодробни проблеми,“ каза кметът Садик Хан в изявление. „Ако не предприемем драстични промени сега, няма да защитим здравето на своите семейства и в бъдеще“.

Новата мярка е част от план на стойност 875 милиона лири за справяне със замърсяването на въздуха в Лондон.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*