Рекордно нисък е обемът на полярните ледове

Арктическият морски лед се е оттеглял във време, в което би трябвало да се разширява

Обемът и ширината на морския лед в Арктика и Антарктика през последния месец са най-ниските, регистриранин якога през януари, заяви Световната метеорологична организация при ООН в петък. В същото време концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата достигна рекордно ниво през януари.

„Липсващият лед и на двата полюса е извънредно [много]“, заяви Дейвид Карлсон, директор на Програмата за глобални изследвания на климата, на брифинг на ООН в Женева. „Това е доста странна ситуация. Изключително топло е на север и морският лед, който е един от показателите за топлината на планетата, е най-малък в настоящия момент – и в двете полукълба“.

Тазгодишният януари е вероятно вторият или третият най-горещите от ануарските месеци, регистрирани досега, но това не е надежден индикатор за състоянието на климата, предипреди ученият. „Температура на въздуха на повърхността [на Земята] е само малък косъм на опашката на едно много голямо куче. А това много голямо куче е океанът. …Наистина не искаме да гледаме отделните месеци откъм температурата на въздуха при повърхността на Земята, защото те се влияят от най-различни причини. По-добра насока дава температурата на океана“.

Става дума за така нареченото „интегрирано съдържание на топлина в океана“. Това е реалният показател за глобалното затопляне. И, според метео-учените, „той всъщност неумолимо върви нагоре и нагоре и нагоре“.

През настоящата зима има най-малко три периода, когато арктическият морски лед се е оттеглял във време, в което би трябвало да се разширява. Това е потвърдено чрез сателитни снимки на полярните ледове, каквито се правят от 38 години.

Този януари арктическият морски лед покрива средно 13,38 милиона квадратни километра. Предишното рекордно ниско ниво беше само преди година, през януари 2016 г., когато имаше 260 000 кв. км повече лед.

В процентно изражение това означава, че Арктическите ледове са с 8,6% под средното за януари, докато ледът в Антарктика – където сега е лято – е с 22,8% под средното.

В светлината на подобна мрачна статистика може би не е чак толкова еретична идеята на учените, които искат да замразяват Арктика.

 

Още по темата:

Изгарянето на всичките земни изкопаеми горива напълно ще стопи Антарктика

Морският лед на Антарктика може рязко да намалее с 58%

Снимка на измършавяла полярна мечка разкрива трагедията в Арктика

Любопитно: Семейство живее в Арктика в глинена къща под соларен геодезически купол

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*