Страните от ЕС са неподготвени за революцията на интелигентните сгради

Добра е идеята за въвеждане на „смарт-индикатор“ в сертификатите за енергийните характеристики на сградите

Страните от Европейския съюз не са достатъчно добре подготвени за нахлуванетона новите технологии, които ще направят сградите по-умни, по-зелени и по-ефективни. Това твърди ново изследване, публикувано от Институт за сградна производитеност в Европа (BPIE). Проучването им е установило, , че макар някои страни от ЕС – като Швеция, Финландия и Италия – д са завършили мащабни внедряваниян а интелигентни измервателни системи, всички държави си остават като цяло неподготвени да се възползват от предимствата на интелигентните строителни технологии, които идват.

Интелигентните сгради са такива, които разполагат с гъвкави енергийни системи и могат да съхраняват, използват и дори да генерират енергия по възможно най-ефективния начин, казва BPIE. Този вид сгради вече стават реалност – благодарение на съвременни технологии като софтуер за реагиране на търсенето, интелигентни измервателни уреди, системи за съхрнение на енергията, сградно-интегрирани слънчеви панели и генератори с горивни клетки.

Въпреки тенденцията обаче повечето страни от ЕС „показват слаб напредък“ в разработването на пазарни решения за насърчаване на навлизането на този вид изобретения, кават от института. Те заключават, че „умната инфраструктура“, която може да реализира най-големите енергийни спестявания, все още е далеч от действителността.

Изводът е в синхрон с данните на ЕС. В своя доклад „Чиста енергия за всички“ от декември ЕС признава, че ако обновяването на съществуващия сграден фонд продължи със сегашните темпове – с около един процент от сградите всяка година – то ще е нужен цял век, за да се подобри сграният фонд на съюза.

Според BPIE, едно по-добро законодателство в ЕС би могло да насърчи въвеждането на интелигентната инфраструктура в съвременните сгради. Това ще даде възможност за развитието на пазара на електрическа енергия с по-гъвкаво ценообразуване и повече енергия от възобновяеми източници.

Докладът приветства предложението на ЕС за въвеждане на „смарт-индикатор“ в сертификатите за енергийните характеристики на сградите, за д се подчертаят зелените им характеристики. Това обаче трябва да стане така, че да се гарантира, че се възприемат наистина най-ефективните смарт-технологии за сгради, предупреждава BPIE.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*