Робот, проучващ Фукушима, разкрива, че при разрушената АЕЦ е по-страшно от очакваното

Щетите изглежда са по-големи, отколкото почистващите екипи могат да си представят

Робот със сонди за проби, изпратен из руините от разрушената атомна електроцентрала във Фукушима, Япония, разкри, че ситуацията при съсипаните ядрени реактори е много по-лоша от очакваното. Това означава много по-голямо предизвикателство за справянето на останките от централата.

Операторът на централата Tokyo Electric Power Co. каза, че е изпратил робот с дистанционно управление на име „Скорпион“ в реактора на блок 2 четвъртък с цел да проучи района около ядрото, стопено по време на аварията преди шест години. Пълзящият робот обаче не е успял да се изкачи върху силно радиоактивните отпадъци.

Роботът, който носи дозиметър, термометър и две малки камери, е предал известни данни и материали. Той обаче не е могъл да намери разтопеното ядрено гориво, което търси. А това е ключова информация за определяне на метода на премахванен а останките от реактора. Роботът е изоставен във вътрешността на съда, останал от ядреното гориво, на място, където няма да попречи на бъдещите роботизирани посещения.

Предварителните изследвания през последните няколко седмици са открити „структурни повреди“ за планираните маршрути на роботите и по-високи от очакваното нива на радиация вътре в херметичната камера на Блок 2. Това предполага необходимостта от преразглеждане на дизайна на роботите и сондите.

Подобни сонди са планирани и за другите два разтопени реактора. Малък водоустойчив робот, който може да се движи под водата, ще бъде изпратен до Блок 1 в следващите седмици. Експертите обаче не са измислили начин за достъп до силно разрушения Блок 3.

TEPCO трябва да знае точното местоположение и състояние и структурните щети за всеки от трите разрушени реалтора, за да планира най-добрите и най-сигурните начини за премахване на горивото.

Въпреки провала на мисията на робота, TEPCO се придържа към графика си за определяне на методите за отстраняване на разтопеното ядрено гориво през това лято. Операторът смята да започне започне работа по тази задача през 2021 г., заяви говорителят на компанията Юичи Окамура.

По-рано този месец друг робот, предназначен за почистване на отпадъци от реакторите, се завърна по средата на мисията си заради срив на двете камери, които го направиха неизползваем. Това стана само за два часа след пускането на устройството. За това време общото му излагане на радиация достигна 1000 сиверта* – ниво, което може да убие човек в рамките на няколко секунди. Планираният срок на работата на робота първоначално беше 10 часа, което прави по 100 сиверта на час.

Недостатъчното почистване, високата радиация и структурните увреждания биха могли да ограничат следващите проучвателни мисии на роботите. Това може да изисква ново обоудване, което да е по-устойчиво на радиация, казаха от TEPCO. Оттам увериха, че въпреки опасно високите цифри, радиация извън реактора не е зтекла при операцията.

Снимките, заснети от вътрешността, са показали щети и конструкции, покрити с разтопен материал, навярно смесен с разтопено ядрено гориво, както и част дисковидна платформата, висяща край разтопеното ядро.

 

________________

* – Сиверт (международно означение Sv) е мерна единица за количество поета радиация.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*