Петролният разлив в Мексиканския залив подчертава нуждата от биогорива

Тежкият петролен разлив в Мексиканския залив илюстрира належаща нужда САЩ да приеме законодателни стимули за насърчаване на инвестициите в заводи за производството на биогорива на база целулоза или алги. Това обявиха лидери от биогоривната индустрия на форум вчера.

Случващото се в Мексиканския залив е зов за събуждане и осъзнаване на зависимостта ни от петрола, заяви Харисън Дилън, президент на Solazyme Inc – фирма, която изгражда интегрирана биорафинерия за комерсиално производство на биогориво от алги. Според Харисън, разливът на BP, който вече неоспоримо се разглежда като най-големият в историята на САЩ, подчертава „мрачната страна на зависимостта ни от изкопаемите горива“.

Според експерта, случаят с петролния разлив в Мексиканския залив само показва колко голяма е необходимостта технологиите за производство на биогориво да бъдат разработвани и насърчавани. Био-горивото, което се произвежда по производствения процес на Solazyme, е био-разградимо, посочи той.

Голям брой проекти за комерсиално производство на био-горива на база целулоза и алги са в готовност да стартират, но икономическата криза, която създаде голяма несигурност на глобалните пазари, както и липсата на дългосрочна държавна подкрепа прави трудно намирането на капиталови инвестиции, оплакаха се бизнесмените, насочили вниманието си към биогоривата.

В момента е налице проектозакон за налагането на данъчно облекчение в размер на един долар на галон биогориво (ок. 3,78 литра). Предвижда се данъчното облекчение да е в сила до края на 2010 г. Според над 30 компании за биогорива, обединени в търговски асоциации, Белият дом трябва да вземе решение за удължаването на закона за данъчния кредит за биогорива до 2016 г. най-малко. Те настояват и за въвеждането на облекчени кредити за изграждане на заводи за био-горива от алги.

Технологията е налице и е готова. Можем да се конкурираме рамо до рамо с производителите на бензин“, категоричен е Вес Болсен, главен маркетинг директор на друга фирма за производство на биогорива на име Coskata. По думите му, необходимо е да има и политика, която да насърчи дългосрочните инвестиции в такова производство. Самата Coskata, основана пред 4 години, има фабрика за производство на гориво от целулоза: от трева, дървесни стърготини, остатъци от различни посевни култури.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*