Китай строи първото в света „летище за миграционни птици“

рециклирани отпадъчни води и събрана дъждовна вода ще напояват територията

Съвременната архитектура често бива обвинявана, че разрушава местообитания на дивата природа. Сега студиото McGregor Coxall представи нов проект, който е буквално посветен на птиците. Първото в света „летище“ за миграционни птици има за цел преобразуване на някогашно депо за отпадъци в Линган, Китай, в красива влажна зона в полза на пернатите от цял свят.

Всяка година повече от 50 милиона птици прелитат от Антарктика по протежение на „австралийската въздушна магистрала“ (EAAF). Този маршрут е все по-застрашен заради интензивната крайбрежна урбанизация. Днес една от всеки пет световно застрашени водолюбиви птици летят по този маршрут, ала популацията им бързо намалява.

За справянето с проблема пристанище Тиендзин призова архитектурни студиа от цял свят д създадат предложат проект за влажна зона за опазване на мигриращите птици. „Летището“ на McGregor Coxall включва 60 хектара парк с влажни зони, където пернатите да са в състояние да спрат, да си починат, да се нахранят. Това ще е много ценна спирка по въздушната магистрала. За напояването на влажната зона ще се използва възобновяема енергия, която ще служи за изпомпване на рециклирани отпадъчни води и събрана дъждовна вода.

Ейдриан Макгрегър, главен изпълнителен директор и главен дизайнер на McGregor Coxall, обясни вдъхновението зад проекта така: „миграционните маршрути на птиците по Земята са чудо на природата. Предложеното „летище“ за мигриращите птици ще бъде глобално значимо светилище за застрашените мигриращи видове птици, като същевременно ще осигуряват нови „зелени дробове“ за град Тиендзин“.

Наред с влажните зони за птиците в новия парк ще има и пешеходни и велосипедни алеи за разходка – в полза на жителите на града.

Изграждането на „летището“ за мигриращи птици трябва да започне края на 2017 г., а проектът ще бъде завършен през 2018 г.

  

Графики: McGregor Coxall

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*