Усукан небостъргач ще поглъща въглерод от въздуха в Тайпе

23 000 дървета, повечето от които по фасадата на сградата, ще поглъщат замърсителите от въздуха

Усукан зелен небостъргач ще поглъща въглеродния диоксид от въздуха в Тайпе. Проектът е на дръзките Vincent Callebaut Architectures и се казва „Градина Агора“. Неговата усукана форма е вдъхновена от структурата на човешката ДНК. Кулата ще се намира в Тайпе, в областта Ксини, недалеч от прословутия небостъргач с платинен LEED статус Taipei 101.

Усуканата кула на Калебо ще изобилства от зелени растения, зеленчукови градини и дървета на всеки етаж. Неговата зеленина ще бъде в състояние да абсорбира 130 тона въглероден диоксид годишно. Сградата, приковаваща погледа с екзотичния си вид, се очаква да бъде място на едни от най-скъпите луксозни апартаменти в един от най-големите жилищни райони на Тайпе.

Кулата-мечта вече е в строеж.

Построена предимно от бетон с цел сеизмична устойчивост, 22-етажната кула ще има луксозни апартаменти, покривни клиубове и заведения, плувен басейн, фитнес център и паркинг за автомобили. Необичайната форма на енергийно ефективната кула черпи вдъхновение от двойно-спиралната структура на ДНК и китайската философия за двуединството на Ин и Янг. Чрез усуканата форма на сградата архитектът създава красива каскада от открити градини, които предлагат на обитателите си панорамни гледки към града. Фирмата за ландшафтни архитектурни системи SWA е разработила ландшафтния дизайн с 23 000 дървета, засадени на територията около сградата и на всеки балкон.

„Кулата е проектирана екологично, за да представя перфектното единство между климат, ландшафт и архитектура“, казват архитектите. „Проектът е замислен като екологичен от самото начало, интегрирайки биоклиматични пасивни системи … и захранване от възобновяеми енергийни източници“.

За да използва чиста енергия, сградата ще разполага със соларен фотоволтаичен покрив, а за прозорците ще има сенници. Енергоспестяващите системи ще са напълно автоматизирани. Асансьорите ще използват регенеративни спирачни механизми. Осветлениет ще разчита много на иобилната дневна светлина. Естествена вентилация, събиране на дъждовната вода, нискоемисийно стъкло за прозорците и двусловйна външна стена допълват зелените характеристики на сградата.

За разлика от други дръзки проекти на Калебо, които засега остават само концепции, „Градина Агора“ вече е в строеж. Нейната основна конструкция е готова и се извисява над градския пейзаж в Тайпе. Очаква се тя да бъде окончателно завършена през септември 2017.

 

Изображения: Vincent Callebaut Architectures

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*