37% от новите коли в Норвегия са електрически

Реалистично е да се мисли, че колите, работещи с изкопаемо гориво, могат да станат ненужни до 2025 г.

Възходът на електрическите превозни средства достигна нова повратна точка миналия месец, когато стана ясно, че електромобилите държат 37% дял от пазара на нови автомобили в Норвегия.

Норвегия е от страните, които работят усилено за насърчаване на екологичните превозни средства – повече от която и да е друга страна в света. В арсенала, впрегнат за тази цел, има разнообразни стимули като например освобождаване от 25-проценtния данък ДДС за нови автомобили.

През декември страната достигна „крайъгълен камък“ в този поход: 100 000 електромобила с нулеви емисии на пътя. Очаква се те да се увеличат увеличи четири пъти – до 400 000 докъм – 2020 г. Тези цифри са забележителни за страна с 5,2 милиона души.

Съвсем реалистично е да се мисли, че продажбите на нови автомобили, които не горят каквото и да е изкопаемо гориво, могат да станат ненужни до 2025 година, смята норвежкият транспортен министър. Наред с мерките за насърчаване на екологичните возила сега Норвегия обмисля вече и директни забрани.

Предпоставките да се случи пълно отърваване от превозните средства, работещи с изкопаеми горива, също стават все по-големи. Цените на батериите намаляват бързо. В същото време конкуренцията нараства главоломно, което скоро ще провокира осезаем спад на крайните цени – особено с навлизането на играчи от Китай.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*