Дават 1,68 млн. лева за електромобили за държавната администрация

Субсидираните екологични превозни средства носят еко-лого

1,68 милиона лева ще бъдат дадени тази година от Националния доверителен екофонд за електрически превозни средства за държавната администрация. В рамките на програмата ще бъдат финансирани превозни средства за общини, министерства и техните регионални структури в страната.

Инициативата е продължение на миналогодишната пилотна програма за въвеждане на електрически превозни средства в държавната администрация, в резултат на която 13 електрически и 3 хибридни превозни средства бяха придобити от 8 общини и 3 държавни администрации.

Във второто, тазгодишно издание на схемата всички общини и администрации могат да кандидатстват за субсидия за екологично превозно средство до 20 април 2017 г. За целта те трябва да попълнят формуляр с таблица. В нея са заложени формули, изчисляващи степента на спестяване на вредни емисии при замяната на превозните средства с бензинови и дизелови двигатели.

Тази година субсидиите ще са:

  • по 20 хил. лв. за изцяло електрически превозни средства кат. М1 и N1
  • по 10 хиляди лева за хибридни автомобили
  • по 15 хил. лева за ЕПС от категория L1e
  • по 40 хил. лв. за ЕПС категория M2 и N2.

Финансирането се отпуска са коли с литиеви батерии, уточниха от Национален доверителен екофонд. Автомобилите с екологични двигатели носят лого „еко-автомобил“, с което да акцентират върху различния вид задвижваща система.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*