ВЕИ борса в Австралия превръща кварталите в електроцентрали

Комбинирането на малките соларни системи и домашни батерии елиминира нуждата от изграждане на резервиращи мощности

соларен покрив

Нов пилотен проект в Австралия предвижда използването на домашните соларни системи и модулите за съхранение на енергия така, че да помогнат за засрещането между търсене и предлагане. Системата ще представлява виртуална електроцентрала от множество отделни домакинства.

Покривните соларни панели по австралийските къщи в момента представляват около 16 на сто от общото производството на електроенергия от възобновяеми източници в Австралия. Новият ВЕИ пазар в Австралия ще направи възможно дребните енергийни производители – собствениците на жилища – да се възползват от наличните соларни инсталации, за да „изгладят“ различията между търсенето и предлагането.

Правителствената инициатива е наречена „Разпределена енергийна борса“. Тя ще позволи на собствениците на жилища и предприятията да „отдават под наем“ своите малки мощности за добив на слънчева енергия и наличните системи за съхранение. Интелигентни устройства ще регулират работата на мрежата. Те ще позволяват на отделните батерии да предлагат свободния си капацитет, когато има излишна енергия е на разположение някъде по мрежата.

Макар че системите в отделните сгради изглеждат малки, когато се разглеждат поотделно, всъщност те могат да бъдат агрегирани. Това носи много голяма полза за цялата елеткроенергийна система. Домашни батерийни системи като Tesla Powerwall например могат да осигуряват до пет киловата, което значи, че ако 5000 къщи с подобни батерии бъдат свързани в единна система, това може да образува 25 мегаватов виртуален модул за енергийно съхранение. Е, никак не е незначително.

Основната полза за австралийската мрежа в такъв случай ще бъде способността да засреща по-добре търсенето и предлагането, без това да изисква изграждане на нови генерационни мощности. Чрез съхраняване на енергия по време на периоди на намалено търсене мрежата ще бъде по-способна да се справи с пиковете в потреблението. Същата концепция допринася и за справянето с непостоянния характер на слънчевата енергия.

По същество това е концепцията за виртуалната електроцентрала. В нея се използват софтуер и акумулаторни батерии за комбинирането на малки соларни системи, например соларни покриви, в един голям, виртуален енергиен източник. Подобни смарт-грид системи са в процес на изпитания и в Германия и САЩ. Австралийската инициатива ще се тества на две места, всяко с участието на по 5000 домакинства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*