Четири големи US града се обединяват, за да купят 24 000 електромобила

Намалените емисии и ниските разходи за поддръжка и експлоатация са в основата на мега-търга

Четири града от Западния бряг на САЩ обмислят обединяването си за „потенциално рекордна заявка“ в областта на електрическите автомобили. Лос Анджелис, Сан Франциско, Сиатъл и Портланд са подали колективно „искане за информация“ от автомобилните производители относно потенциална поръчка на 24 000 електрически автомобила. Градовете смятат да си поделят екологичната мега-доставка.

Заявката към автопроизводителите се състои от искане да обяснят какви превозни средства могат да предложат, така че да отговорят на нуждите на четирите града, както да дадат прогнозни цени и срокове за доставка. Това е първата стъпка от официална тръжна процедура, посочиха градските власти в съвместно изявление. Четирите партньорски мегаполиса твърдят, че това е първата по рода си стъпка, включваща няколко общини едновременно – при това от различни щати.

Градските власти искат повече електрически автомобили в своите автопаркове заради очакваните намаления на вредните емисии и замърсяването на въздуха, както и по-ниските разходи за експлоатация и поддръжка. Наред с това обаче градовете смятат, че такава голяма поръчка може да „демонстрира покупателната способност на местните власти“.

Лос Анджелис, например, се надява, че така ще насърчи производителите да предлагат по-широк спектър от електрически превозни средства, за да помогнат за създаването на по-голям пазар сред купувачите. Надеждата на градската управа е и други обини да се включат в съвместната покупка и заявката да възлезе на 50 хиляди или дори 100 хиляди електромобила. Градът вече е в процес на доставяне на 160 електрически коли с батерии и и 128 хибрид за множество градски агенции. Крайната цел на Ел Ей е да електрическите автомобили да представляват напълно 80 процента от общинския автопарк до 2025 г.

Портланд пък миналият месец обяви, че планира да добави 60 електрически автомобила в своя общински автопарк.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*