Tesla обяви плановете си да построи пет гигафабрики

Нужни са много повече, за да се посрещне търсенето на електромобили

Tesla се е заела здраво със строителство. Елон Мъск разкри плановете на фирмата да изгради общо пет гигафабрики по света. В писмо до инвеститорите по повод края на четвъртото фискално тримесечие Мъск посочи, че втората гигафабрика ще бъде соларният завод на компанията, който в момента в процес на изграждане в Бъфало, а компанията планира да обяви окончателните места за гигафабрики 3, 4 и 5 по-късно тази година.

„Инсталирането на производственото оборудване за Model 3 е на ход в гигафабриката във Фремонт, където през януари започнахме производство на акумулаторни клетки за продукти за съхранение на енергия, които имат същия форм-фактор като клетките, които ще бъдат използвани в Model 3”,“гласи писмото. „По-късно тази година очакваме да финализираме избора на местата за Гигафабрики 3, 4 и евентуално 5 (Гигафабрика 2 е соларната централа на Tesla в Ню Йорк).“

Неотдавна Мъск бе заявил, че ще са нужни поне 200 гигафабрики, за да може да се посрещне търсенето на електрически превозни средства. С обявяването на повече конкретни локации за гигабабрики иновативният бизнесмен отправя ясно послание, че гледа съвсем сериозно на ускоряването на прехода към устойчива енергия и екологичен транспорт в глобален мащаб.

2 коментара

  1. Сега се произвеждат около 100 000 000 автомобила годишно в целия свят. Ако им се инсталират батерии с капацитет от 100 кВтч, за да постигнат пробег над 500 км, това ще изиска производство от 10 000 ГВтч/год. Първата му фабрика във Фремонт се очква да достигне до 50 ГВтч батерии годишно, така че наистина ще са необходими 200 гигафабрики само за електрически превозни средства. Тук не се включват батериите за битово и комунално съхранение на електроенергия.

  2. „Неотдавна Мъск бе заявил, че ще са нужни поне 200 гигафабрики, за да може да се посрещне търсенето на електрически превозни средства“ – коригирайте си статията, Мъск каза че трябват 100 гигафабрики за да се захрани и съхрани цялата планета изцяло на батерии

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*