Тръмп започва да отменя еко-регулациите, приети от Обама

Очаква се отмяна на наредбата за чистите електроцентрали

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише нова наредба, която има за цел отмяна на регулациите, приети от администрацията на Обама, за опазването на водите. Очаква се първата такава стъпка да се случи във вторник. Новината дойде от кабинета на Тръмп в късните часове на петъчния ден.

Очаква се Тръмп да нареди на Агенцията за защита на околната среда да оттегли Закона за водите на САЩ (известен като WOTUS), който разширява броя на водните пътища, обект на федерална защита съгласно Закона за чистотата на водата.

Законът беше оформен от агенцията през май 2015 г. Той обаче беше блокиран от федерален апелативен съд заради заведени съдебни искове. Най-вече противопоставянето срещу регулацията дойде от опозицията в Конгреса, фермери и енергийни компании. Недоволните от закона твърдят, че той “значително разширява властта на федералното правителство и може да се прилага за поточета и малки изолирани водни басейни”.

От своя страна еко-агенцията заяви по времето на президента Барак Обама, че законът има за задача да предпазва водите, които са в непосредствена близост до реки и езера, и техните притоци, “защото науката сочи, че те влияят на по-долните течения”.

Очаква се Тръмп да започне да подписва и други наредби, свързани с екологичното законодателство в страната, през идната седмица. Има основания да се смята, че той ще отмени и регулацията за чистите електроцентрали и ще вдигне забраната за откриването на нови въгледобивни мини.

Новият ръководител на щатската Агенция за защита на околната среда Скот Пруит каза пред Wall Street Journal, че планира бързо оттегляне на регулациите за чистите електроцентрали и за водите. “Има една много проста причина, поради това трябва да се случи: съдилищата сериозно поставят под въпрос законността на тези норми”, каза Пруит.

1 коментар

  1. С толкова много грешки текстът е неразбираем! – спрях да чета на третата.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*