НАСА публикува снимки на най-голямата в света слънчева ферма от космоса

Тя е съставена от 4 милиона слънчеви панела

Китай е мястото, където се намира най-голямата в света слънчева ферма – тя е толкова огромна, че лесно се вижда от космоса. Съставена от около четири милиона слънчеви панела, соларната електроцентрала Longyangxia Dam е с капацитет от 850 мегавата. НАСА наскоро сподели сателитни снимки на соларния парк – такъв, какъвто той се вижда от космоса.

Титлата “най-голяма слънчева ферма в света” често сменя собственика си през последните няколко години. През 2014 г. 550-мегаватовата соларна ферма “Topaz” в Калифорния беше най-големият фотоволтаичен парк, но година по-късно 579-мегаватовата слънчева инсталация “Solar star” завзе почетното място в класацията. Следващата година, през 2016 г., 648-мегаватовият проект “Kamuthi” в Индия се качи на трона, само за да бъде свален от китайския мега-проект “Longyangxia” тази година.

Сателитните снимки на китайския соларния парк от обсерваторията на НАСА разкриват огромен растеж в продължение на четири години. Макар че други страни по света произвеждат повече соларна енергия на човек от населението, в Китай е налице най-бързият растеж в областта на фотоволтаичната енергия.

Бързото развитие на този сектор в Китай е нещо трудно за описване, но – според Climate Central, предварителните данни за 2016 година сочат, че страната “всеки час инсталира соларни панели върху земя, еквивалентна на едно и половина футболно игрище”. Такъв напредък означава, че Китай може да постигне своите цели за възобновяема енергия за 2020 г. още през 2018 г.

НАСА обаче не очаква “Longyangxia Dam” да задържи короната на най-голямасоларна ферма задълго. Соларният парк “Mohammed bin Rashid al Maktoum” в Дубай продължава да се разраства – фаза 3 ще добави 800 мегавата към съществуващата ферма. Друг проект в Китай, който ще се реализира в региона Нинся в северозападната част на страмата, предвижда капацитет от 2000 MW.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*