Калифорния се готви да добива 100% от енергията си от възобновяеми източници

Соларната енергия вече е най-евтината в щата

Нов закон в Калифорния предвижда 100% от енергията, необходима на щата, да се добива само от възобновяеми енергийни източници. Законопроектът, представен в Сената от Кевин де Леон, изисква щатът да добива 100% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2045 г.

Съгласно законопроекта на де Леон, “SB 584”, Калифорния ще трябва да достигне 50 на сто използване на възобновяема енергия до 2025 г., пет години по-рано от сегашната цел, която е за 2030 г. Щатът трябва да се отърве от използването на изкопаеми горива напълно в срок до 2045 г.

През 2016 г. американският щат е произвел 27 процента от електроенергията си чрез вятър, слънце и други чисти източници. В същото време пустините на Калифорния предлагат потенциалните места за още много ВЕИ енергийни централи.

Соларната индустрия е създала 100 000 работни места в Калифорния. Експертите твърдят, че щатът може да постигне своята цел за 100% добиване на електричеството от ВЕИ, тъй като разходите за инсталции за слънчева и вятърна енергия спадат – в много области на щата слънчевата енергия вече е най-евтиният вариант, според “The Desert Sun”.

Появиха се и коментари, че ходът на де Леон е ответна реакция на енергийните политики на Доналд Тръмп. Президентът на асоциацията на едромащабните соларни централи Джим Удръф, който е работил с де Леон по новия зкаонопроект, коментира: “Дали това е пряк отговор на онова, което се случва във Вашингтон, не знам, но със сигурност е индикация, че Калифорния ще продължи да бъде лиред в тази област”. Той подчерта, че посланието е ясно – ако се поставят добре целите и се заложат необходимите средства, всяка цел епостижима.

2 коментара

  1. Скъп е в България защото трябва да влизат пари в джобовете на мафията. ВЕИ изплаща началната си инвестияция между 5 до 7 год. и после минава на печалба. Началните инвестриции за ВЕИ са най-ниски сравнени с други електроцентрали и стават все по-евтини с масовизирането на производството.

  2. Постижима, ако има кой да плаща скъпия ток. Дано по-скоро постигнат промишлен термоядрен синтез за да има евтин ток и да се нанесе тежък удар на ВЕИ мафията.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*