Строят динамичен, въртящ се небостъргач в Дубай

Сградата ще произвежда повече електричество, отколкото използва

Съвременният свят е пълен с уникални, привличащи погледа сгради – но въртящият се небостъргач в Дубай е е на път да постави началото на нова ера в архитектурата. Израелско-италианският архитект Дейвид Фишър е авторът на “Динамичния небостъргач” –  412-метрова сграда, чиито етажи ще се въртят постоянно и то независимо един от друг.

Немислима доксоро, сградата вече се строи. На покрива си тя ще има слънчеви панели, осигуряващи електроенергия за небостъргача. Общо 48 индивидуални вятърни турбини ще бъдат скрити в нишите между етажите, за да осигуряват електрическа енергия. Част от нея ще се използва за захранване на механизмите, които въртят етажите около оста на сградата. Според архитекта, небостъргачът ще генерира до 10 пъти повече енергия, отколкото ще използва.

Идеята на Фишер се появи още преди десетина години. Проектът за първата реализация на въртящия се небостъргач трябваше да стартира през 2010 г., но беше забавен поради редица препятствия в планирането и промени в дизайна. Сега, седем години по-късно, изглежда проектът най-накрая има зелена светлина и вече е в етап на строеж.

Динамичният небостъргач ще има 80 етажа. Всеки от тях ще се върти на 360 градуса. Етажите ще се въртят независимо един от друг. Наемателите в апартаментите и гостите на хотела в сградата ще могат да избират индивидуално своите гледки – чрез гласова команда. Още по-впечатляващ от уникалната, усукваща се форма на сградата е екологичният профил на небостъргача. Цялата сграда ще бъде захранвана само от слънчева и вятърна енергия. 80 ветрогенератора ще осигуряват електричестство за въртенето на етажите и за захранване на жилищата в тях.

Апартаментите ще предлагат ултра-лукс на своите обитатели – определят класа на сградата като “отвъд наличните звезди”. Сградата ще предлага плувни басейни, градински площи, фитнес център, а дори и асансьор за автомобили.

Графика: David Fisher/Dynamic Architecture

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*