Електрическа триколка вози хора и тежки багажи по улици и стълбища (видео)

Устройството е създадено като решение за "последната миля" в автомобилния транспорт

Електрическа триколка, но не за събиране на погледите на минувачите, а за удобство и най-вече за работа – това е Ford Triciti, една концепция за “последната миля” в транспорта в съвремeнните градове. Triciti може да бъде яхната от своя пътник или пък да бъде водена от него, докато носи тежък товар. Със своята мултифункционалност триколата е готова да бъде помощник на служителите на логистични фирми и доставчици и дори да носи техните товари по стълбища. Ръбестият вид на устройството подсказва, че то е все още само прототип, разработен едва наскоро в лабораториите на Ford. Въпреки това Triciti привлече огромно внимание на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Три са функциите на електрическата работна триколка:

  • – личен транспорт,
  • – превоз на товари на къси разстояния (например от микробус до магазин),
  • – изкачване/спускане на товари по стълбища и трудни терени.

В основното тяло на триколката е вградена акумулаторна батерия, така че тя не гори никакви изкопаеми горива, за да се движи. Седалката й може да се мести и позиционира по-високо или по-ниско – в зависимост от това дали вози човек или товар. Задните колелета и лостовете за управление се сгъват. Така триколката може да придобие съвсем компактен вид. Тогава тя може да бъде качена в личната кола, в служебния микробус за разнасяне на доставки или пък в тролея, трамвая, автобуса.

Дизайнът на Triciti позволява в сгънато състояние тя да бъде сместена в малко пространство заедно с още няколко триколки. Те се скачват помежду си. Идеята на този вид сгъване е триколката да може да послужи за градски схеми за споделени велосипеди, чиито станции не бива да заемат много място в градската среда.

Компактното превозно средство е разработено от служители на Ford в рамките на вътрешнофирмен конкурс за иновации. По замисъл то е продължение на автомобилния транспорт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*