2015 е донесла температурен рекорд на Антарктида: 17,5°C

Данните са важни за проследяването на текущите тенденции в глобалното затопляне

Аржентинска изследователска база в близост до северния край на Антарктическия полуостров е отчела рекордна топлина на ледения континент – изумителните 17,5 градуса по Целзий, обяви метеорологичната агенция на ООН в нов доклад, оповестен в сряда. Базата Експеренса е отчела това ниво на 24 март 2015 г. Според Световната метеорологична организация (СМО), тези данни са важни за проследяването на текущите тенденции в глобалното затопляне и прогнозирането на бъдещото му развитие.

„Проверката на максималните и минималните температури ни помогна да си създадем представа за времето и климата в една от най-крайните точки на Земята“, каза Майкъл Спароу, полярен изследовател в СМО от Програмата за научни изследвания на климата.

Антарктида съдържа около 90% от световните сладководни запаси във вид на лед. Тя ще повиши морското равнище с около 60 метра, ако ледът й се стопи. Затова учените много държат да знаят какво се случва на ледения континент.

Рекордът за най-висока температура за широката зона на Антарктида (не само северния край), южно от 60-градусовата ширина, е 19,8°C, измерена на на 30 януари 1982 г. на остров Сайни. Най-високата температурата, отчетена на Антакртическото плато, на 2500 метра височина, е -7,0°C, отчетена на 28 декември 1980. Тези и други подобни цифри са обект на анализ на новия доклад на СМО.

Най-ниската температура пък, измерена на планетата, е -89,2°C, отчетена в станцията Восток на Съветския съюз в централната част на Антарктика на 21 юли 1983 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*