Дронове ще инспектират вятърните турбини вместо хора

Siemens и SkySpecs заедно ще разработват безпилотни летателни апарати за автоматични проверки на ветрогенератори

Стремежът да се намери най-ефективното решение за поддръжка на вятърните турбини тази седмица взе неочакван обрат, след като се разбра, че инженерният гигант Siemens и американският производител на безпилотни летателни апарати SkySpecs обединяват усилия за една специална цел. Заедно те ще разработват дронове за инспектиране на вятърни турбини.

Новостартиращото предприятие, което те създават, ще се специализира в разработването на автономни летящи роботи, способни автоматично да заснемат и докладват за състоянието на инсталираните вятърни турбини.

Съвместното дружество твърди, че вече успешно е демонстрирало „напълно автономни инспекции на вятърни турбини“. Сега работата е съсредоточена върху разработването на „система, в която с едно натискане на бутон се задейства процес по инспектиране, който е по-бърз, повторяем и по-ефективен от съществуващите методи“.

SkySpecs казва, чепартньорството ще й помогне да усъвършенства технологията си за проверки на вятърни паркове от комунален мащаб. Това ще осигурява на операторите механизъм за ограничаване на разходите за инспекция и оптимизиране на работата по поддръжката.

Инспекциите на ветрогенераторите са от значение за операторите, защото осигуряват информация за продължителността на живота на този род активи, казват от SkySpecs и Siemens. Наблюдението е важно за разбирането на причините и факторите за повреди и износване, особено такива, които се повтарят сситемно. „Автоматизираните проверки ще намалят значително оперативните разходи и потенциално ще повишат ефективността и продължителността на живота на вятърните турбини“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*