Графенова батерия за смартфони се зарежда за 7 секунди

Учените търсят индустриален партньор за комерсиализация на системата

Батериите за смартфони ще могат да се зареждат много бързо – за около 20 секунди, ако се изработват от графенов оксид, и само за 7 секунди, ако са изработени от чист графен. Върху тази разработка са съсредоточили вниманието си изследователи от Графеновия център при Университета в Кеймбридж, учени от Графеновата лаборатория на Италианския технологичен институт и консултантската компания Thales. Те показаха прототипи на своите графенови батерии по време на Световния мобилен конгрес в Барселона в рамките на прокта „Лидерство в графеновите технологии“, подкрепян от ЕС.

Посочените 20 секунди и 7 секунди се отнасят батерии с параметри, каквито в момента се срещат най-масово в смартфоните – 2220 mAh, 3,8V, 8,4Wh. Суперкондензаторите на база графенов оксид или графен се отличават с огромна енергийна плътност, което е оряко свързано с бързото им зареждане. При графеновия оксид плътността е 30KW/kg, а при чистия графен – 100 KW/kg.

Научно-изследователският екип вече има прототип на „монетна“ батерия на тази основа – кръгла, плоска батерия с размер на стотинка, чиито форм-фактор е предпочитан за часовници и друга дребна носима електроника. В момента развойният тим се оглежда за индустриален партньор, който би могъл да произведе техните първи „промишлени“ батерии, разработени по технологията на графеновите суперкондензатори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*