Графенови импланти връщат на незрящи загубеното зрение

Графенът има отлична биологична съвместимост

Графенови импланти ще могат да връщат на незрящите хора загубеното зрение. Проектът за графеново ретина-протезиране вече има своя първи прототип и негов уголемен макет, който показва в мащаб какво устройство ще позволява на слепите да виждат цветно изображение в реално време. Неговото усъвършенстване и тестване тепърва предстои.

Ретина-протезите помагат за възвръщане на загубеното зрение у хора, при които е настъпило постепенно, прогресивно ослепяване – т. нар. макуларна дегенерация. В този случай окото губи способността си да възприема околните образи, но очният нерв остава здрав. В момента подобни импланти се правят с помощта на метални компоненти.

Графеновите импланти имат това предимство, че са много по-фини и в същото време имат много добра биологична съвместимост – не увреждат околните тъкани, както често се случва с металическите импланти. В същото време са изключително гъвкави и дълготрайни. Те не предизвикват химически взаимодействия. Затова графеновите материали могат да бъдат отличен материал за ретина-протези.

Първият прототип на графенов ретина-имплант би позволявал на незрящите да виждат твърде грубо изображение – еквивалентно на картинка от едва 60 пиксела. Сега обаче се разработват подобрени версии с доста по-висока разделителна способност.

В проекта участват Каталунският институт за нанонауки и нанотехнологии ICN2, Институът по зрението в Париж, Национаният център по микроелектроника в Испания, Италианският технологичен институт IIT, Институтът за фотонну науки ICFO. Индустриалният партньор на проекта е компанията Pixium, която понастоящем произвежда метални ретина-импланти.

Предстои провеждането на първите изпитания с графенови ретина-импланти, разказаха от Каталунския институт по време на Световния мобилен конгрес 2017. Ако опитите се окажат успешни, ще се премине към изпитания с реални пациенти, доброволно участващи в програмата. Евентуалната комерсиализация на графеновите импланти може да се очаква след около 4-5 години, казват от института.

На снимката: неколкократно мащабиран (увеличен) образец на графенов ретина-имлант.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*