Гъвкави графенови WiFi приемници превръщат всяка повърхност в свързано устройство

Здрав, проводим и гъвкав, графенът се разглежда като "суперматериал"

Гъвкави WiFi приемници имат потенциала да превърнат всяка повърхност в „модем“ и съответното устройство – в свързан към безжична мрежа уред. Освен това те са съвсем компактни и могат да се поберат върху фолио с размерите на нокът. Базирани на графен – един от най-здравите материали на Земята – тези приемници могат да се окажат и изключително дълготрайни.

Гъвкавите графенови приемници са разработка на немската нестопанска компания AMO заедно с лабораториите RWTH при Университета в Аахен, Германия. Това е първият в света проект за гъвкав WiFi приемник.

Използваният за целта графенов MMIC процес позволява изработката на WiFi приемници, които се нанасят върху твърд или гъвкав субстрат. Този вид гъвкави устройства могат да се превърнат във външни антени за всякакъв вид честотно модулиран сигнал, казват разработчиците.

Те са пестеливи откъм цифри, когато става дума за параметрите на гъвкавите графенови WiFi приемници. Изпитанията с технологията тепърва предстоят. Образци на устройствта бяха показани в Графеновата зона на Световния мобилен конгрес, който тази година премина под знака на 5G мрежите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*