Замърсената околна среда среда убива 1,7 милиона деца годишно

Замърсяването увеличава рисковете от здравословни проблеми за цял живот

Една четвърт от всички смъртни случаи на деца под 5-годишна възраст по света се дължат на нездравословна или замърсена околна среда, включително мръсна вода и въздух, вторичен тютюнев дим и липса на адекватна хигиена, обяви Световната здравна организация (СЗО).

Само липсата на хигиена води до фатални случаи на диария, малария и пневмония. Не по-малко опасени са мръсният въздух и нечистата вода. „Замърсената околна среда е смъртоносна – особено за малки деца“, каза генералният директор на СЗО Маргарет Чан в изявление. „Тяхното развитие на органите и имунната система, техните по-малки тела и дихателни пътища ги правят особено уязвими към мръсния въздух и вода.“ Всички фактори заедно убиват около 1,7 милиона деца годишно, добавя СЗО.

Вредното излагане на негативни въздействия на околната среда може да започне още в утробата. След това то може да продължи, ако бебета и малките деца са изложени на замърсяване на въздуха в помещенията и вторичен тютюнев дим, пише в доклада. Той е озаглавен „Наследяване на устойчив свят: атлас на здравето на децата и околната среда“.

Замърсената околна среда в детството увеличава риска от пневмония, както и хронични респираторни заболявания през целия живот- такива като например астма. Замърсяването на въздуха увеличава и риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак – също през целия живот, се казва в доклада.

В доклада се отбелязва също, че в домакинства без достъп до чиста вода и канализация, замърсени с дим от мръсни горива като въглища или тор от печките за за готвене и отопление, децата са изложени на по-висок риск от диария и пневмония.

Наред с всичко това децата постоянно поглъщат вредни химикали чрез храната, вода, въздуха и всякакви продукти около тях, казва анализът на СЗО.

Всичко това е огромна цена за „прогреса“ на човека – както по отношение на смъртните случаи, така и от гледна точка на продължителните заболявания и дела на болните, коментира Мария Нейра, експерт на СЗО по общественото здраве.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*