Графенови електроди и композити обещават леки, здрави и фини протези

Изкуствените ръце и крака ще са по-удобни и по-прецизни от досегашните

Графенови електроди и композитни материали могат да послужат за изработката на леки, здрави и фини носими протези за пациенти, които имат нужда от изкуствен крайник, с прецизно управление и най-висока степен на удобство.

Електродите, базирани на целулозно ацетатно-графенови нанопластини, са гъвкави, сгъваеми и устойчиви. Те нямат нужда от допълнителни вещества за постигане на пластичност. Затова могат да послужат за създаването на изкуствени крайници, които се управляват лесно и прецизно.

Черните лентички, които са в контакт с кожата, са графеновите електроди, които улавят биомедицинските сигнали и чрез тях управляват изкуствения крайник.

Потенциалът грфеновите електроди да заместят традиционните обещава поне 4 предимства. Това са лекотата им, ниската цена, възможността да се отпечатват, пластичността и способността да се сгъват и прилягат добре към здравата човешка тъкан. Разработката на такива електроди е дело на Лабораторията по рехабилитационни технологии при Италианския технологичен институт и неговата Лаборатория по смарт-материали. Тяхна графенова изкуствена ръка бе демонстрирана в Графеновата зона на Мобилния конгрес в Барселона.

Заедно с това графеновите био-композитни материали, от които ще се изработват носимите протезни механизми, ще са леки и здрави. Съчетанието от двете приложения на графена обещава възможността графеновите био-композити да се използват като носими проводници за улавяне и прехвърляне на биомедицински сигнали за управление на протезите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*