US министерството на отбраната иска да удвои ВЕИ инвестициите

Военните приложения на чистите технологии търсят повече ефективност, надеждност, безопасност

Докато чистата енергия и опазването на околната среда са под въпрос с развихрянето на новия американски президент, US министерството на отбраната може да се окаже „спасителният остров“ за ВЕИ. Ведомството е твърдо решено да направи всичко по силите си, за да намали емисиите си.

Става ли дума за военни технологии, човек си представя танкове, оръжия, специлни комуникационни системи, може би дори роботи-войници. Но Министерството на отбраната би искало по-скоро…. двойно повече енергия от възобновяеми източници.

Военните среди са по принцип тясно свързани с редица иновации. Затова не е чудно, че през последните 10 години именно тази област увеличава усърдно възприемането на възобновяемите източници на енергия. Военното министерство дори си постави за цел да осигурява 25 на сто от цялата си енергия от чисти източници.

Наскоро Ройтерс съобщи, че висши военни възнамеряват да „продължат напред в рамките на новата администрация с дългогодишния си опит да мигрират своите дейности от захранване с изкопаеми горива към възобновяема енергия“. Това може да е по-лесно от всякога, предвид неотдавнашното обещание на новия президент Тръмп да осигури допълнителни 54 милиарда долара за отбраната.

На пръв поглед това противоречи на разбиранията на Тръмп, който най-вероятносмята, че парите трябва да бъдат изразходвани, за да се подобри националната сигурност.

Но военни служители твърдят, че тази промяна към възобновяемите енергийни източници е добре мотивирана дори от гледна точка на стратегиите на новия щатски президент. Става дума не за желанието да спасява планетата, казват те, а за стремежа военните системи да станат по-ефективни, по-надеждни, по-безопасни и стабилни. Например, армейските съоръжения, които работят с енергия от възобновяеми източници, са много по-слабо узязвими откъм сривове на електропреносните мрежи. Хибридните задвижващи системи изминават много по-големи разстояния и се зареждат по-рядко. Соларните панели във военни зони няма как да експлодират, за разлика от резервоарите с горива.

Новината идва, разбира се, в момент, когато други щатски организации, свързани с чистата енергетика, са са изправени пред резки намаления на финансирането и дори риск да бъдат закрити. Такава опасност има дори за ARPA-E, която е създадена, за да финансира изследвания на „дръзки“ нови енергийни технологии. Екстра-инвестициите за военното министерство обаче могат да дадат тласък на развитието на нови технологии за чиста енергия. И, както е обичайно за тази област, те са напредничави и много практически ориентирени. А както знаем, нерядко военните нововъведения „изтичат“ в обществения живот и се превръщат в масово използвана, много полезна технология – какъвто е случаят с GPS например.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*