Полимери на графенова основа издържат повече от всякакви натоварвания

Пластмасии фолиа с електропроводима повърхност отварят нова страница в технологиите

Графенов спортен автомобил
Съзтезателна кола с графенов корпус, за който се твърди, че е с 20% по-лек от съпоставим не-графенов!

Сочен като супер-материал, графенът обещава да се окаже решението на всички недостатъци на съвременните полимери „с един куршум“. Той е здрав, разпределя натоварванията много балансирано, провежда топлина и електричество отлично – и е наистина тънък: с дебелина от един атом той е на практика прозрачен за окото. Тези свойства наведнъж пораждат забележителни решения за съвремения силно технологизиран живот.

Най-здравата каска за мотористи е вече факт и тя е именно графенова. На всичкото отгоре е много „дизайнерска“:

Създателите на каската – екип от фирмата за луксозни стоки momodesign и учени от Италианския технологичен институт – казват, че при удар графенът разпределя силата по-добре от всеки друг материал. Затова каската е по-яка и обещава по-голяма сигурност за мотористите. Наред с това обаче графенът има добра топлопроводимост и отвежда топлината от главата, което подобряв термалния комфорт за носещия каската, дории при директно излагане на слънце.

Здравината и устойчивостта на графена е от решаващо значение и при създавнето на витла, например за дронове. Това може да означава безпилотни летателни апарати, чиито „перки“ са много по-издържливи и дълготрайни, въпреки силното въздушно триене при работа.

Нещо повече: разрабочиците на точно тази перка от Alpha Assembly Solutions са убедени, че с напредъка на 3D печата ще стане възможно компоненти с висока якост и устойчивост да се „произвеждат“ повсеместно. Графенови ултраздрави витла ще може да се „отпечатват“ по всяко време от всекиго.

В зависимост от приложението си графенът може да послужи и за направата на прозрачни и гъвкави компоненти като например оптични сензори, био-сензори, сензорни дисплеи, антимикробни прозрачни повърхности. Прозрачното фолио по-долу е покрито с графенов слой и има отлична електропроводимост. А това е врата към безброй много нови приложения в света на прозорците, дисплеите, очилата, самолетните и авто-стъклата, носимата електроника….

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*