Граждани се изправят срещу плана за горене на боклук в сърцето на София

Здравните, екологични и финансови последствия все още са неясни за гражданите

Жители на столицата ще бранят правото си на чист въздух и прекратяване на плановете за горене на боклук в сърцето на София. На 9 март от 14:30 ч. в Административен съд София – град започва второ заседание по делото, инициирано по жалба на загрижени жители на квартал ТЕЦ-София срещу новия подробен устройствен план на район „Сердика“, който включва изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на метри от техните домове. Проектът за ПУП предвижда обособяването на нов квартал, който формално няма да граничи с площадката на Топлофикация. По този начин се цели живущите да не могат да обжалват като заинтересовани лица евентуално разрешение за строеж на инсталацията, предупредиха еколозите от „За Земята“.

Въпреки уверенията на Столична община, че изгарянето на изсушени, балирани отпадъци (т.нар. RDF гориво) в центъра на София е напълно безопасно, в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в рамките на целия град, а се оценява единствено рискът за работещите на площадката на ТЕЦ-София около 2000 души. Горното е повод за сериозни притеснения. Поради липсата на работеща система за разделно събиране в столицата може с голяма сигурност да се очаква, че постъпващите за изгаряне RDF отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в многократно по-токсични вещества.

Преди почти една година жители на район „Сердика“ събраха близо 2000 подписа за спиране на проекта за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци с искане към общината да направи ново широко обществено обсъждане. Столична Община не удовлетвори искането им. Всички подробности около проекта – здравните, екологични и финансови последствия, все още са неясни за гражданите на София.

 

Още по темата:

Как Любляна се отказа да изгаря отпадъците си

ЕС рециклира 46 на сто от отпадъците си

София добавя във въздуха още 13 тона фини прахови частици годишно

1 коментар

  1. Да сезират отговорния за София служител протопрезвитер Кусан Хадавян както и архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*