Въздействието на климатичните промени вече ни засяга, казват европейците

Нужни са големи финансови санкции за държавите, които отказват да бъдат част от международното споразумение за климата

Гражданите на четири от големите големи европейски страни смятат, че въздействията от изменението на климата вече ги засягат – такива като тежки наводнения и бури. Това разкри ново мащабно анкетно проучване, проведено в Обединеното кралство, Германия, Франция и Норвегия.

Изследването разсейва представата, че глобалното затопляне масово се разглежда като бъдещ проблем. Наред с това то показва и силна обществена подкрепа за радикални действия за справяне с глобалното затопляне, включително субсидии за чиста енергия и големи финансови санкции за държавите, които отказват да бъдат част от международното споразумение за климата, подписано в Париж през 2015 г. Хората поддържат и идеята за финансови помощи за развиващите се страни, за да могат те да се справят с последиците от изменението на климата.

Възобновяемата енергия се разглежда много положително във всички четири страни от проучването. Фракингът и ядрената енергия обаче не се радват на обществена подкрепа.

Голямата част от жителите на Обединеното кралство, Германия, Франция и Норвегия смятат, че изменението на климата е поне частично породено от човешките дейности като изгарянето на изкопаеми горива. Само една трета от анкетираните обаче вярват, че учените подкрепят това мнение.

„Окуражаващо е да видим, че повечето хора в това голямо проучване признават, че изменението на климата вече се случва – и те подкрепят разбирането, че трябва да се справим с това“, каза проф. Ник Пиджеон от Университета в Кардиф, ръководител на международния проект.

Твърдата подкрепа на обществеността е особено важна, според професора, в светлината на противопоставянето на новия американски президент срещу действията за опазване на климата. „Предвид изместващото се в последно време политическо настроение в някои страни, климатичните политики навлизат в критична фаза. Затова е още по-важно това, че ясната подкрепа на обществеността за споразумението от Париж намира място в дейностите на политиците из цяла Европа и целия свят“.

Проучването е първото по-задълбочено изследване на отношението към изменението на климата в няколко европейски държави едновременно. В него са участвали по над 1000 души от всяка от страните. Резултатите са обработени за постигане на национална представителност.

Гражданите са отговорили приблизително еднакво на въпроса дали въздействието на глобалното затопляне ще се усети – 60 процента смятат, че то вече се усеща. Най-малко две трети от запитаните подкрепят участието на своята страна в споразумение за климата от Париж. Около две трети поддържат разбирането, че трябва да бъдат санкционирани държавите, които не са част от споразумението.

Субсидирането на енергията от възобновяеми източници с публични средства е популярно – този подход среща подкрепа сред 70 на сто от жителите на Великобритания и Германия, 75 на сто във Франция, 87 на сто в Норвегия.

Увеличаването на данъците върху изкопаемите горива се подкрепя най-много в богатата на петрол и газ Норвегия, но поддръжка за тях има от едва една трета от хората в страни като Франция и Германия. Във Великобритания поддръжници и противници на налозите за изкопаеми горива са равномерно разпределени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*