Софтуер с отворен код улеснява изграждането на умния дом

Платформата позволява интегриране на всякакви устройства и технологии

Мусала Софт стана член на фондацията openHAB – развита платформа с отворен код, която интегрира различни системи и технологии за автоматизация на дома в едно решение, с унифицирано и централизирано управление на устройствата. С помощта на тази платформа потребителите могат да изграждат умни домове и офиси. За целта са налични средства за интегриране на множество устройства, както и възможност за изграждане на логиката на взаимодействие между тях.

OpenHAB предоставя наготово няколко разновидности на потребителски интерфейс за браузър и мобилни устройства, чрез които лесно може да се упражнява контрол и мониторинг на устройствата, съобщиха от Мусала Софт.

По-рано тази година излезе нова версия на платформата – openHAB 2.0, базирана на проекта Eclipse SmartHome, който цели да ускори представянето и управлението на повече устройства в контекста на умните домове. Платформата идва с готови интеграции за над 130 различни устройства, технологии и протоколи, както и с добавки за подобряване на потребителското изживяване.

Почти половината от наличните адаптации в openHAB 2.0 използват новата и значително подобрената структура на Eclipse SmartHome. Тя поддържа автоматично откриване и конфигуриране на нови устройства директно през графичния интерфейс.

Едно от основните нововъведения е възможността на потребителите да виждат наличните поддържани устройства в своята мрежа и да ги добавят към системата си само чрез едно натискане. Вече са налице и механизми за дефиниране на правила, които позволяват на потребителя да зададе условия за взаимна работа на устройствата.

Някои примери за такива правила са запалване на осветлението при засичане на човек в дома, сваляне на щори при силна слънчева светлина, както и контрол на устройства само чрез жестикулации или говор.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*