Столичани събират подписи за спасяване на Южния парк

Държавата следва да подкрепи СО за запазване на целостта на парковете и зелените площи

Граждани от столицата започнаха да събират подписи за спасяване на Южния парк. В нея в момента има малко над 140 подписа. Инициативата е на Георги Кадиев и, според заглавието на петицията, е насочена срещу потенциалното застрояване на части от парка.

„Близо една пета от Южния парк е частна собственост. Това са 340 дка частни имоти от обща площ 1800 дка парк.

Съгласно чл. 17, ал. 1 от Закона за устройството и застрояването на Столична община от 28 януари 2007 Общината има 15 годишен срок за „започване на отчуждителни процедури за обекти на зелената система“. Този срок изтича след 5 години- на 28 януари 2022 г..

До момента Столична община не е предприела никакви действия по стартиране на процедура за отчуждаване на частните терени в парковете и гарантирането на запазването им като част от парка“.

Проблемът с частните терени в зелените територии на София всъщност обхваща всички големи зелени зони, известни като „зелени клинове“. Това са обширни продълговати територии, които се простират радиално от сърцето на града на юг към планините. Те са замислени като коридори, които могат да „отвеждат“ хората от София към околната природа, но и да довеждат чистия планински въздух в центъра на столицата.

„С тази подписка искаме да накараме Общината да се задейства и да стартира процедура по отчуждаване на терените във всички паркове на територията на Столична община, а държавата да я подкрепи за запазване на цялостта на парковете и зелените площи в столицата“.

Подписката е до голяма степен сходна с няколко по-рано стартиратани петиции за спасяване на Борисовата градина.

1 коментар

  1. Да представят исканията си пред отговорния за София протопрезвитер Кусан Хадавян както и пред архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*