Буря остави без ток 1 милион потребители в Мичиган

Ситуацията е повод за насочване на вниманието към разпределените системи за генерация и съхранение

Около 1 милион души в домовете си Мичиган останаха без ток в четвъртък, след като силни ветрове изпокъсаха далекопроводите в региона. Картината бе окачествена като „най-голямото прекъсване на електрозахранването историята на щата“, заявиха компаниите за комунални услуги.

Силни пориви на вятъра с повече от 110 км/ч в сряда скъсаха най-малко 3000 електропровода в целия щат, който е с население от около 10 милиона души, каза детройтската DTE Energy Co. „Това е най-голямото метеорологично събитие в историята на DTE,“ заявиха от компанията в изявление по повода.

Силните ветрове в комбинация с много мека почва – причинени от необичайно топлото зимно време и обилните валежи – са изкоренили множество дървета. Това е довело до скъсването на много от далекопроводите. Наред с това има и паднали стълбове на самите преносни трасета.

Спасителни екипи от съседните щати пристигнаха в Мичиган, за да помогнат за възстановяване на захранването, съобщиха от ютилити компанията.

Повече от 679 000 клиенти на DTE и повече от 300 000 клиенти на Consumers Energy Co са били без електричество в четвъртък сутринта.

Случилото се може да се разглежда като потвърждение за зачестяващите климатични екстреми, резултат от глобалното изменение на климата, и последиците от тях.

Наред с това мащабното прекъсване на електрозахранването е повод за насочване на по-голямо внимание към децентрализираните системи за производство на електричество, разпределените системи за съхранение и т. нар. смарт-грид мрежи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*