Нулево-въглеродна къща произвежда повече енергия, отколкото използва

Домът е изграден предимно от естествени материали и се радва на много естествена светлина

Домът на бъдещето може да намали битовите сметки и да генерира достатъчно приходи за изплащане на кредитит или ипотеката на своите обитатели. Британското студио Koru Architects е проектирало и изградило една такава къща – наречена „Lloyd House“. Тя е нулевовъглеродна и се захранва изцяло от възобновяема енергия. Сгушена на тиха уличка в Източен Съсекс в Англия, този съвременен дом генерира повече енергия, отколкото изразходва, и дори носи нетен доход от 2650 лири на година – благодарение слънчеви фотоволтаични панели, термални соларни модули и котел на биомаса – дървесни пелети.

Завършена през 2011 г. като изследователски проект, къщата представлява голям и съвременен дом с три спални, който консумира само около половината от енергията, поглъщана от традиционното британско домакинство. Това е възможно благодарение на използването на пасивни слънчеви стратегии, вграждането на енергийно ефективни уреди, полагането на високоефективна изолация и почти пълната херметичност.

Домът е изграден предимно от естествени материали. Използвани са устойчиво добит дървен материал за облицовката и настилките, поцинкована ламарина за покрива, изолция от конопени и дървесни влакна. Кухненските плотове са от рециклирано стъкло.

Тлъстигови растения покриват като зелен килим покрива. Това осигурява допълнителен слой изолация и в същото време местообитание за местните насекоми и птици.

4700-резервоар събира дъждовна вода чрез специално проектирана за целта система. Тя се използва за напояване, за пералната машина, както и за тоалетните с двустепенни водни казанчета.

Цялата къща е ориентирана на юг, с големи остъклени пространства, които се възползват от слънчевата топлина и естественото осветление, за да се намали потреблението на енергия. Оберлихти на високо ниво добавят още дневна светлина в интериора. В допълнение към трите спални в дома има домашен офис, две бани, хол, мокро помещение, кухненски бокс и трапезария, гараж.

Просторният и комфортен интериор е организирана на нива, за да се възползва домът максимално от наклона на терена.

Къщата произвежда сама всичката гореща вода, която й е необходима за битови нужди и за отопление. Последното е възможно благодарение на подови серпентини, а водата от 6-киловатовата соларна инсталация при нужда може да се доподгрява от пелетен котел на дървесни пелети (10,5 киловата). Фотоволтаичен масив с дванадесет 340-киловатови панели осигурява около 3800 квтч електроенергия годишно. Това е повече, отколкото къщата използва, благодарение на мерките й за енергийна ефективност. Излишната енергия се подава към електро-мрежата и, благодарение на системата за изкупуване на чисто електричество чрез преференциални тарифи, носи на домакинството нетен годишен доход от 2650 лири. Наред с това въглеродните емисии на къщата са с 93% по-малко от еквивалентен британски дом.

Прогнозният живот на къщата е около 80 години, казват архитектите. Очаква се през това време производството на чиста енергия да компенсира 41 тона въглеродни емисии.

   

Снимки: Koru Architects

1 коментар

  1. да.
    бих работил 80г. за да си изплатя такова жилище.
    всяко новопостроено жилище трябва да е с този стандарт. след като е възможно ние сме длъжни да го правим заради поколенията.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*