Вкопан дом се топли от Земята в Исландия

Така домът е защитен от природните стихии

Този малък дом в Исландия е втъкнат в хълмистия пейзаж чрез използването на строителни техники, подобни на тези, използвани от древните викинги. Земната къща „Гарьоур“ е ловко завита в легло от земя, което я подслонява от суровите природни условия в този район. По същество тя е увита в топло торфено одеяло. Домът е част от по-голям ландшафтен проект, който се фокусира върху възвръщането на традиционната местна зеленина отново в района.

Домът се намира на източния бряг на река Ийтри Ранга. Земята наоколо е безплодна поради дългогодишното посипване с пепел от близкия вулкан Хекла, обясняват създадетелите на къщата – архитектурното студио Studio Granda от Рейкявик. Изграждането на конвенционални структури в областта би било безсмислено, смятат архитектите, защото стърчащият над земята дом ще бъде изложен изцяло на тежките климатични условия. Точно затова тази малка къща е изолирана чрез изкопните берми, които я подслоняват от тежки елементи.

Компактното жизнено пространство има всекидневна и кухня с отворен план, разположени под бетонната арка на къщата. Големите прозорци рамкират северната и южната стена. Те осигряват добро количество естествена светлина и невероятна гледка към Хекла и околния пейзаж.

Къщат е част от по-голям ландшафтен проект, фокусиран върху завръщането на типичната местна зеленина отново в района. Домът ще служи като „щаб“ за проекти за залесяване, в рамките на които се предвижда засаждане на местни фиданки в района като опит да се противодейства на ефектите на пепелта от вулкана.

  
Снимки: Руи Ферейра

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*