Еколози опитват да създадат “пеликански квартал” в Бургас

Конкурс търси имена на две изкуствени птици, монтирани за привличане на реални двойки

Макети на пеликани, разположени в нарочно изградени платформи за гнездене, ще се опитат да привлекат емблематичните птици да се установят във водните пространства около Бургас. Консервационният експеримент заимства модели от световната практика.

В края на годината Българска фондация Биоразнообразие, заедно с партньори от БДЗП и с подкрепата на доброволци от Бургас и страната, изградиха край града две дървени платформи на близко разстояние една от друга, които отговарят на всички жилищни изисквания на пеликаните – застлани са с тръстикови снопи, отдалечени са от сушата и от всякаква човешка дейност и имат за цел да привлекат къдроглавите пеликани да загнездят тук. „Пеликанският квартал“ вече е минал и всички процедури за съгласуване с МОСВ и РИОСВ – Бургас.

За да бъдат привлечени птиците е бил ангажиран скулпторът Николай Тодоров, който се занимава с изработване на макети на растения и животни. Той е създал за целите на проекта два изкуствени къдроглави пеликана. През почивните дни „младото семейство“ се нанесе в новия си дом и гордите им осанки могат да бъдат наблюдавани с бинокъл от Пътеката на саблеклюна или от пътя Бургас – Сарафово, пише общината. Идеята е макетите да покажат на къдроглавите пеликани, които почиват и нощуват на близките валове, че непознатите за тях платформи са всъщност нова възможност да прекарат безопасно времето си в Атанасовско езеро, а защо не и да отгледат свое потомство тук.

В момента се търсят имена на двете птици. Общината събира предложения във фейсбук страницата „Солта на живота“, където има и форма за гласуване. За най-оригиналните ще има специални награди, а кръстникът на птиците ще получи книгата „Бозайниците в България“.

От консервационна гледна точка това е интересен експеримент, който е широко прилаган при различни видове птици, включително и пеликани, за привличане и засилване на размножителните инстинкти.

Бургаските езера са много важни за двата вида пеликани, срещащи се у нас – розов и къдроглав. В тези водни басейни се наблюдават най-големите числености на двата вида за страната. Розовите се срещат в езерата основно по време на миграция, а къдроглавите също така остават и да зимуват и се хранят тук.

От: Община Бургас

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*