Стари метро-вагони стават жилища за бездомниците във Вашингтон

Соларни системи могат да осигуряват ток и топла вода за обитателите

Старите, пенсионирани вагони от метрото могат да станат жилища за бездомниците във Вашингтон. В това е убеден 81-годишният архитект Артър Котън Мур. Той иска да трансформира изведените от експлоатация метро-вагони в „плътни“ апартаменти за бездомните. Всяко вагонче може да се превърне в 52 кв. м. апартамент с една спалня, смята Мур.

Метро-влаковете от серия 4000 във Вашингтон са на възраст над 20 години и вече страдат от множество проблеми със задвижването. Поради това сега те са в процес на извеждане от уотреба.

Когато Мур чул за планираното бракуване на вагоните, той предложил по-добра идея. „Вагончетата са водонепроницаеми и имат големи и хубави прозорци, което ги прави хубави домове за хората в нужда,“ казва Мур пред „The Washington Post“.

Сглобяеми кухненски боксове и санитарни кътчета могат да направят вагоните годни за обитание. Мур казва пред CityLab, че соларни покриви могат захранват апартаментите, а соларни нагреватели – да осигуряват топлата вода.

Архитектът даже си представя създаването на цяло село от старите метро-вагони върху свободна общинска земя. Сметките му сочат, че около 400 души биха могли да бъдат настанени в 86 вагончета.

Мур дори е проектирал село от метро-вагончета с кътове за социални услуги, зеленчукови градини, както и медицинска клиника. Наице е и предложение за земя, на която да се изгради селото – мемориалния стадион „Робърт Кенеди“, чиято площ все по-често се обсъжда в посока реконструиране, след като няколко спортни отбора напуснаха стадиона.

Разбира се, ще има и известни трудности за преодоляване в подобен проект. Въпреки това говорителят на транспортната агенция на Вашингтонския метрополитен Дан Стезел заяви пред Washington Post, че общината може би има желание да обмисли идеята. „Точно както предоставяме изведените от експлоатация вагони при поискване от службите за спешна помощ в региона за целите на обученията им, ние можем да разгледаме всички жизнеспособни предложения за друг вид употреби на вагоните – при условие, че това няма да натовари беюджета на метрото и е в съответствие с всички приложими закони, наредби и др.“

Изображения: Arthur Cotton Moore/Associates

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*